Hoşgeldiniz ziyaretçi! [ Giriş yap

1908-ra két sétapálcára vagy botra volt szüksége a közlekedéshez

blog 4 Mayıs 2020

1908-ra két sétapálcára vagy botra volt szüksége a közlekedéshez

Renoir korai élete

Renoir 1841-ben született és 1919-ben halt meg. Feleségül vette Aline-t, aki 1915-ben halt meg, három fiuk született. Renoir porcelánfestőként kezdte, ami segített neki fizetni a művészeti iskoláért. Pályafutása során arról volt híres, hogy megfestette, amit érzett, és nem engedte, hogy egy téma vagy jelenet rákényszerítse ezt az érzést. Az, hogy képes volt kihasználni ezt a pozitivitást, annak ellenére, hogy RA-ja van, még rendkívülibbé teszi a történetét.

Renoir RA pályája

Van némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Renoir mikor fejlesztette ki először az RA-t. Egyesek szerint 1892, míg mások 1898-at jelölnek meg, de arra következtethetünk, hogy 50 év körüli lehetett. A The BMJ folyóiratban megjelent kutatás szerint néhány fényképen bizonyíték van arra, hogy RA kéz érintette volt 55 éves korában. Renoir RA-ja az évek múlásával egyre agresszívebbé vált, és 1903-ban, amikor 62 éves volt, drámai deformációk látszottak a kezében. Vállának és könyökének károsodása és ankilózisa, valamint az ujjak és a csukló feszítőinak szakadása volt.

Renoir mobilitása és fizikai tünetei

1901-ben, 60 évesen Renoir egy sétapálcát használt. 1908-ra két sétapálcára vagy botra volt szüksége a közlekedéshez. 1912-ben bénulásról számoltak be, valószínűleg a nyaki gerinc érintettsége miatt, és már nem tudott járni. Ettől kezdve tolószéket használt. A deformációk a lábát is érintették, és felhagyott a cipővel, és inkább gyapjúpapucsokat választott. Renoir RA-ját különböző időpontokban mellhártyagyulladás, arcbénulás, rheumatoid cachexia (súlyos fogyás), csomók a hátán és a könyökén, és még felfekvések is jellemezték. 1919-ben tüdőgyulladás alakult ki, és belehalt. De halála napján még az esti órákban festett.

Renoir RA kezelése

Két orvos „tisztítást és antipirint” írt fel Renoir RA kezelésére. Noha állítólag követte a tanácsaikat, Renoir furcsállta, hogy az antipirin (fájdalomcsillapító) hatással lesz kreativitására, ezért takarékosan használta. Inkább a gyakorlatokra összpontosított, különösen a karjára és a kezére. Játszott, például biliárdozott és bilibouquet-t – egy olyan eszközt, amelynek csésze vagy tüske a bot tetején, és egy zsinóron lévő labdához volt rögzítve; a cél az, hogy elkapják a labdát a csészében vagy a tüskén.

Ő is zsonglőrködött. Melegség kedvéért francia gyógyfürdőket látogatott, melegen öltözött sapkával és kendővel, és gyakran látták macskát a kezében.

Renoir alkalmazkodásra kényszerült

Renoir remekművei, valamint pozitív életszemlélete rendkívül lenyűgözőek anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy RA-ja volt. Ha belegondolunk, hogy élete utolsó harmadában valóban RA-ban volt, az szinte hihetetlen. Mint valaki, aki több mint 40 éve él RA-val, tanúsíthatom, hogy kitartó pozitivitása ugyanolyan inspiráló, mint a művészete.

Ez nem azt jelenti, hogy Renoir soha nem tapasztalt depressziót, de legyőzte és kitartott – nem könnyű mutatvány az RA-val. Mivel Renoir olyan rendkívüli volt, furcsának tűnhet, hogy kevesen ismerik igazán a történetét. De semmiféle nyilvános módon nem az egészségi problémáira összpontosított – nem panaszkodással vagy önsajnálattal. A problémák leküzdésére és az életre összpontosított.

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy Renoirnak számos adaptációt kellett végrehajtania, hogy folytathassa a festést. Egy ponton az ecseteit a kezébe kellett rögzíteni. A felesége vagy egy modell segített neki ebben. A palettáját sem tudta tartani, ezért térdével a festőállványhoz egyensúlyozta.

Mozgassa a vásznat a művész helyett

A Hand folyóiratban 2012 decemberében megjelent cikkben leírtak szerint Renoir egy mozgó vásznat is feltalált, amely felváltotta a festőállványát. Fából készült lécekre ágyneműt erősítettek, amelyek orsókon forogtak, amelyeket a régi bicikli láncához kötöttek. Ennek segítségével képes volt fel-le mozgatni a vásznat, és így is nagyon nagy festményeket tudott készíteni. Ez kompenzálta azt, hogy képtelen volt önállóan fel-leszállni, valamint a karjaival és vállával kapcsolatos korlátait.

Renoir a kerekes székei mellett egy „szedánszéket” is használt. A szedán szék egy karosszék volt, amelynek oldalára két rúd volt rögzítve. A szedánszéket arra használták, hogy Renoirt az autóhoz szállítsák, fel vagy le a lépcsőn, vagy olyan területeken, amelyek kerekesszékkel megközelíthetetlenek voltak.

Renoir megállíthatatlan hajtása

Figyelemre méltó, hogy Renoir legjobb munkái közül néhányat akkor készítették, amikor RA-ja a legrosszabb volt. Egy másik figyelemre méltó tény, hogy a szobrászatot hozzáadta művészi törekvéseihez. Amikor már nem volt képes megalkotni magát, asszisztenseket irányított, hogy elérjék, amit gondolt.

A közel 60 év alatt, amikor Renoir aktívan alkotott művészetet, a becslések szerint 6000 remekművet festett. Renoir egyszer azt mondta: „Számomra egy képnek valami kellemesnek, elragadónak és csinosnak kell lennie – igen, szépnek. Van elég kellemetlen dolog a világon anélkül, hogy még többet termelnénk. ” Időtlen idézet, az biztos!

Iratkozzon fel Rheumatoid Arthritis hírlevelünkre!

A legújabb a rheumatoid arthritisben

Okos egészség: Kipróbáltam a VibraCool kriovibrációt a rheumatoid arthritisemre – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. április 12

Egy hangosan nevető szerző egy halálosan komoly témával foglalkozik: Küzdelem az egészségbiztosítási fedezetért

Néha arra gondolok, hogy a halálomat akarja… És én azért vagyok itt, hogy éljek. És úgy tűnik, ezek a dolgok néha kizárják egymást. – Jenny Lawson, a Brokenből (…

Írta: Beth Levine 2021. április 6

A gyulladás hozzájárulhat a reumás betegségben szenvedők rosszabb hosszú távú túlélési arányához

A tanulmány szerint a pikkelysömörben, lupuszban és RA-ban szenvedő fiatal felnőtteknél nagyobb a szívinfarktusos halálozás kockázata.

Becky Upham 2021. április 5

Intelligens egészség: Kipróbáltam a Virtual Reality Telehealth szolgáltatást krónikus ízületi gyulladásos fájdalomra – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. március 2

8 dolog, amit a rheumatoid arthritisben szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Tudjon meg többet a COVID-19 oltás biztonságosságáról, hatékonyságáról és fontosságáról, ha Ön vagy szerettei rheumatoid arthritisben szenvednek.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. február 8

Rheumatoid arthritise rosszabb, mint gondolná?

Ne vessen el olyan gyorsan a tüneteit, mint “normális”. ” Figyeljen ezekre a jelekre, amelyek miatt fel kell hívnia orvosát.

Írta: Brian P. Dunleavy 2021. február 4

A 7 legjobb tevékenységi alkalmazás rheumatoid arthritisben szenvedők számára

Próbálja ki ezeket az aktivitáskövetőket, ha az ízületi gyulladás akadályozza az edzést.

Írta: Michael Dolan 2021. január 7

6 módszer, hogy a legtöbbet hozza ki a reumatológusnál tett távorvoslási látogatásából

A COVID-19 világjárvány következtében az RA kezelésére irányuló távegészségügyi látogatások gyakoribbá váltak, mint valaha. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy a legtöbbet hozza ki virtuális látogatásából.

Írta: Erica Patino 2020. november 17

Új gyógyszeres kezelési irányelvek a rheumatoid arthritis kezelésére, előnézet

Az American College of Rheumatology szakértői új pillantást vettek a kutatásra, és előzetesen a legjobb RA gyógyszeres kezeléseket ajánlják.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. november 10

7 tipp, hogyan maradj aktív otthon RA-val

Több időt tölt otthon, mint valaha, de a testmozgás továbbra is kulcsfontosságú – különösen RA esetén. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy felrázza edzési rutinját vagy elkezdje. . .

Írta: Erica Patino 2020. október 22"

Thinkstock

A 26 éves Karis Lederman számára nehéz beszélni arról a gyors és drámai fogyásról, amelyet azután tapasztalt, hogy 2014 decemberében fekélyes vastagbélgyulladást, egy gyulladásos bélbetegséget (IBD) diagnosztizáltak nála.

„Körülbelül 160 font voltam, mielőtt diagnosztizáltak – ez a valaha volt legnehezebb –, és a diagnózis óta a legalacsonyabb 118 font volt, tehát körülbelül 40 fontot fogytam” – mondja a dallasi producer. Ma már jobban van, és azt mondja, hogy súlya körülbelül 125 fontnál stabilizálódott.

Mielőtt rájött volna, hogy fekélyes vastagbélgyulladása van, Lederman – sok fiatal nőhöz hasonlóan – le akart fogyni néhány kilót. “Az ideális célsúlyom 135 font volt," ő mondja. "Annak ellenére, hogy leadtam ezt a súlyt plusz valamennyit, nem vagyok elégedett azzal, hogyan kerültem ide, mert ez nem volt egészséges út. Inkább lennék 160 kiló és egészséges, mint 125 kiló és beteg. ”

Colitis ulcerosa és fogyás

A tartós hasmenéssel és hasi fájdalommal járó colitis ulcerosa akkor fordul elő, amikor a vastagbél nyálkahártyája begyullad, és apró nyílt sebek keletkeznek, amelyek gennyet és nyálkát termelnek. A Crohn és Colitis Foundation of America szerint ez akár 700 000 amerikait is érinthet.

A fekélyes vastagbélgyulladás tünetei, mint például a hasmenés és az étvágytalanság, kihívást jelenthetnek az egészséges testsúly megőrzésében az olyan emberek számára, mint Lederman – és az általuk tapasztalt fogyást néha félreértelmezik a jó szándékú idegenek egy vékony megszállott kultúrában.

„Bár lefogytam, és ez általában azt jelenti, hogy egészségesebb vagy fittebb vagy, nem vagyok olyan egészséges, mint a fogyás előtt” – mondja. „Hetente legalább két-négy alkalommal jártam edzőterembe, mielőtt ez elkezdődött volna, és mostanra nehéz lesz erőt merítenem arra, hogy akár a kutyáimat is sétáltassam néhány nap. ”

Lederman azt mondja, hogy ezt nagyrészt tréfálkozással kezeli. Amikor először kérte fel valaki a munkahelyén, hogy ossza meg a fogyás titkát, azt mondja, megdöbbent. „Ez a személy nem tudott a fekélyes vastagbélgyulladásomról, így először nem tudtam, mit mondjak” – mondja. „Könnyeden elmondtam neki, hogy elkezdtem a kórházba járni. Ez megtöri a jeget, ahol elmondhatom az embereknek, és kényelmesebben kérdezhetnek. ”

Drámai fogyása új ruhatárat is jelentett, de Ledermant ez sem lelkesítette. „Először csak egy pár új farmert vettem, mert nem akartam egy csomó pénzt új ruhákra költeni, amikor azt hittem, gyorsan vissza fogok térni eredeti súlyomhoz” – mondja.

Az Inflammatory Bowel Diseases folyóiratban 2015 februárjában publikált kutatás szerint sok IBD-ben, például fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő ember testképe elégedetlenségét fejezi ki, ami negatívan befolyásolja életminőségüket, még akkor is, ha a betegségük kontroll alatt van. A tanulmány kimutatta, hogy a testképproblémák kockázatának legnagyobb kockázata a nők és a súlyosabb betegségben szenvedők voltak.

Testkép javítása colitis ulcerosával

Lederman számára a megfelelő ruházat viselése segített javítani az önbecsülését és a testképét. „Még mindig megtartom az összes régi ruhámat, mert tudom, hogy ezzel a betegséggel kapcsolatban a súlyom mindig ingadozhat” – mondja.

A család és a barátok támogatása segített átvészelni néhány sötétebb napot, mondja. A GI Monitor alkalmazáson keresztül egy online közösség embereire is támaszkodik.

„Annak ellenére, hogy a családom támogat, soha nem tudják igazán, min megyek keresztül, és az alkalmazásban lévők igen” – mondja. „Tanácsot kérünk egymástól, elmondjuk egymásnak a frusztrációinkat, és megnevetjük egymást. Naponta többször megnézem az alkalmazást. Megmentő kegyelem volt. "

A támogatás és az oktatás elengedhetetlen, mondja Arun Swaminath, MD, a New York-i Lenox Hill Kórház gyulladásos bélbetegségek programjának igazgatója. „Csatlakozzon egy helyi vagy online támogató csoporthoz, és tanuljon meg minél többet a betegségről” – mondja.

A fogyás megelőzése colitis ulcerosa fellángolása során

Noha nehéz lehet megakadályozni a fogyást egy súlyos vastagbélgyulladás során, Lederman szerint a fehérjeturmix segített neki.

Dr. Swaminath szerint nincs mindenki számára megfelelő étrendi tanács a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedők súlycsökkenésének elkerülésére. „Nem ajánlom a sok rostot a fellángolás alatt, mert puffadást és hasmenést okozhat. A fogyás megállításának legjobb módja szerinte, ha kordában tartjuk a fellángolást.

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb a fekélyes vastagbélgyulladásban

Miért fontos a colitis ulcerosaban szenvedők számára, hogy beszerezzék a COVID-19 vakcinát?

Írta: Brooke Bogdan 2021. április 26

A teljes testre kiterjedő colitis ulcerosa bejelentkezés

Töltse ki ezeket a kvízeket, hogy megtudja, érdemes-e megfontolni a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésének megváltoztatását.

2021. március 3-ig

Hogyan „felnőttem” colitis ulcerosával

Az UC-s fiatal felnőttek számára a gyermekgyógyászati ​​ellátásról a felnőttellátásra való átállás különösen nagy kihívást jelenthet.  

Írta: Jessica Migala 2021. március 2

8 Futási tipp UC-ben szenvedőknek

Használja ezt a tanácsot a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére és a napi rutin fenntartására.

Írta: Blake Miller, 2020. december 16

A legjobb élelmiszer-kiszállítási szolgáltatások vastagbélgyulladásban szenvedők számára

Az ételszállító készletek divatosak. De ha van UC, kihívást jelenthet megtalálni azt, amelyik megfelel Önnek. Íme néhány jó lehetőség.

Írta: Blake Miller, 2020. december 16

Mit kell tudni a telemedicináról, ha vastagbélgyulladása van

A virtuális orvosi találkozók segíthetnek a vastagbélgyulladásban szenvedőknek az IBD kezelésében. Itt van, hogyan.

Írta: Blake Miller, 2020. november 19

El kell kezdenie az alacsony FODMAP-tartalmú diétát, ha colitis ulcerosa van?

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet enyhíteni a gyulladásos bélbetegség tüneteit.

Jill Waldbieser 2020. augusztus 19

Követendő legnépszerűbb colitis ulcerosa Twitter-fiókok

A gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára egy kis virtuális támogatás sokat segíthet.

Írta: Blake Miller 2020. június 9

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a vastagbélgyulladásról?

Ha vannak gyermekei, fontos, hogy őszinte legyél velük az UC-vel kapcsolatban. Így navigálhat a beszélgetésben.

Írta: Blake Miller 2020. június 9

Egy új tanulmány a colitis ulcerosa és a hiányzó bélmikrobák közötti összefüggést mutatja

A Ruminococcaceae nevű baktériumcsalád telepeinek tenyésztése csökkentheti a gyulladást és a visszatérő pouchitist UC-s betegekben.  

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. március 5"

Natalie Hayden blogger megvitatja a 10 legfontosabb szót, amelyek összefoglalják, milyen gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élni. iStock; A fotó Natalie Hayden jóvoltából

írta Kareem Sassi, MD

A krónikus betegségekben szenvedő élet sok szempontból próbára teszi. A Crohn-betegség 2005. júliusi diagnózisa óta az érzelmek széles skáláját tapasztaltam. A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség (IBD), amely az emésztőrendszer gyulladását okozza a Mayo Clinic szerint, amely egyéb tünetek mellett hasi fájdalomhoz, súlyos hasmenéshez, fáradtsághoz, fogyáshoz és alultápláltsághoz vezethet.

Ami az IBD-t olyan nagy kihívássá teszi, az a titokzatos természete. Egyik percben rendben lehetsz, a másikban pedig menj a sürgősségire. Ez nagyban befolyásolja azt a képességét, hogy valaha is erősnek érezze prostaline ellenjavallatok magát, és hogy valaha is nyugodtnak érezze magát. Most, hogy több mint 14 éve Crohn-kórral élek, szeretnék megosztani egy 10 szóból álló listát, amelyek leírják a betegséget:

1. Kiszámíthatatlan: Soha nem tudhatod, mit hoz a következő óra

Tervezés, utazás, közösségi tevékenységek élvezete, mindennapi munkába járás – minden tipikus napi tevékenység magában foglalja ezt a betegséget. Az IBD gyakran otthon hagyja Önt, ahelyett, hogy azt tenné, amit szeretne. Frusztráló, ha elvárásaid vannak a napoddal kapcsolatban, és félre kell tenned magad, mert elvakítanak a tünetektől. Amikor azt hiszed, hogy mindent kézben tartasz, a betegség újra megjelenik, és megpróbálja emlékeztetni, ki a főnök.

2. Elsöprő: A betegség kezelése olyan, mint egy hegymászás

Amikor 21 évesen azt mondták nekem, hogy krónikus betegségem van, amelyre nincs gyógymód, olyan érzésem volt, mintha egy csomó tégla zuhant volna a mellkasomra.

Etiket yok

57 gösterim, 1 gün

  

 • Uk's High 10 Finest On-line Casinos

  Tarafından AÇIK 10 Ocak 2022 - 0 Yorumlar

  Uk’s High 10 Finest On-line Casinos Services similar to Boku and Zimpler facilitate pay-by-phone deposits. This is a convenient and secure deposit technique. Debit Cards 50x Wagering applies to the Bonus + Deposit quantity, playable on selected slots only. Bonuses must be accepted inside 72 hours and are legitimate for 30 days and wagering requirement […]

 • Kocam Bana Grup Seks Sürprizi Hazırladı

  Tarafından AÇIK 14 Şubat 2020 - 0 Yorumlar

  Kocam oldukça zengin ve saygı değer bir adamdı. Bu adamla mantık evliliği yaparak evlenmiştim. Evliliğimizin üzerinden tam üç yol geçmişti. Ancak kocamla asla şöyle tam anlamıyla zevk alabildiğim bir seks deneyimimiz olmamıştı. Kocam zengin olmasına karşın seks konusunda gerçekten de asla iyi olmayan bir adamdı. Ben de trabzon azgın escort gibi aşrı derecede azgın bir […]

 • Online Casino Websites

  Tarafından AÇIK 10 Ocak 2022 - 0 Yorumlar

  Online Casino Websites One thing to know is that it’s doubtless you’ll want to use the same deposit and withdrawal technique — e.g. Mobile casinos are commonplace for online playing. Whether a on line casino website provides a chosen app or a cell browser version of its website, you’ll not often be unable to use […]

 • Konser Alanında Yakışıklı Adamla Birlikte Ayakta Seks

  Tarafından AÇIK 1 Şubat 2020 - 0 Yorumlar

  Arkadaşlarla birlikte uzun zamandır beklediğimiz konser nihayet gelmişti. O gün son derecede seksi göründüğüm kıyafetlerimi giydim ve en iyi şekilde hazırlandım. Ardından da arkadaşlar ile birlikte hazırlandık ve konser alanına gittik. Gittiğimiz konser alanında gerçekten de müthiş bir şekilde eğleniyordum. Ben muğla escort bayanlar gibi heyecanlı bir şekilde etrafta dans ederken bir anda son derecede […]

 • Kocamın Asker Arkadaşıyla Ufak Bir Kaçamak

  Tarafından AÇIK 10 Mart 2020 - 0 Yorumlar

  Kocamın asker arkadaşı ve eşi sürekli olarak bize geliyorlardı. O gün yine bize yemek yemeye geldiler. Birlikte yemek yedik ve her zamanki gibi sohbetler etmeye başladık. Kocamın asker arkadaşının bana karşı olan bakışları her zaman için ilgimi çekiyordu. Resmen Erzurum sarışın escort birisiymişim gibi o gün bana karşı olan bakışları çok daha farklı geliyordu. Birlikte […]

Son Yorumlar

  Aydın Kuşadası Escort Balıkesir Edremit Escort Bursa Altiparmak Escort Bursa Buyukorhan Escort Bursa Gemlik Escort Bursa Görükle Escort Bursa Gürsu Escort Bursa İnegöl Escort Bursa İznik Escort Bursa Karacabey Escort Bursa Mudanya Escort Bursa Nilüfer Escort Bursa Orhangazi Escort Bursa Osmangazi Escort Bursa Tirilye Escort Çanakkale Ayvacık Escort Çanakkale Bozcaada Escort Çanakkale Ezine Escort Çanakkale Gelibolu Escort Çanakkale Lapseki Escort Çanakkale Yenice Escort Denizli Merkezefendi Escort Diyarbakır Escort Diyarbakır Bağlar Escort Diyarbakır Kayapınar Escort Diyarbakır Sur Escort Diyarbakır Yenişehir Escort Eskişehir Odunpazarı Escort Gaziantep Escort Gaziantep Oğuzeli Escort Hatay Antakya Escort Hatay İskenderun Escort Hatay Reyhanlı Escort Iğdır Escort Iğdır Arsin Escort Iğdır Ilıdır Escort Iğdır Yıldızeli Escort Iğdır Yomra Escort Iğdır Zeytinburnu Escort Iğdır Zile Escort Iğdır Ziverbey Escort Iğdır Zonguldak Escort Iğdır Zorlu Escort Iğdır Zuhuratbaba Escort Iğdır Zümrütevler Escort İstanbul Escort escort bayan ankara Adana Escort bayan Escort Antalya Aydın Escort escort bayan bursa Çorum Escort Denizli Escort Edirne Escort Erzurum Escort escort Eskişehir Giresun Escort Hatay Escort Çanakkale Escort escort bayan balıkesir Adana Ceyhan Escort Adana Çukurova Escort Ankara Akyurt Escort Ankara Altındağ Escort Ankara Ayas Escort Ankara Bala Escort Ankara Batıkent Escort Ankara Beypazarı Escort Ankara Çankaya Escort Ankara Çayyolu Escort Ankara Çebeci Escort Ankara Çubuk Escort Ankara Demetevler Escort Ankara Eryaman Escort Ankara Etimesgut Escort Ankara İncek Escort Ankara Keçiören Escort Ankara Kızılay Escort Ankara Mamak Escort Ankara Polatlı Escort Ankara Pursaklar Escort Ankara Sincan Escort Antalya Alanya Escort Antalya Manavgat Escort İstanbul escort bayan sivas escort samsun escort bayan sakarya escort Muğla escort Mersin escort Escort malatya Escort konya Kocaeli Escort Kayseri Escort izmir escort bayan hatay bayan escort antep Escort bayan eskişehir escort bayan erzurum escort bayan elazığ escort diyarbakır escort escort bayan Çanakkale Bursa Escort bayan Balıkesir escort aydın Escort Antalya Escort ankara bayan escort Adana Escort bayan İstanbul escort sivas escort Samsun escort escort bayan sakarya Muğla escort bayan Mersin escort bayan malatya escort konya escort Kocaeli Escort bayan Kayseri Escort bayan izmir escort hatay escort gaziantep Escort eskişehir escort erzurum escort elazığ escort bayan escort diyarbakır escort Çanakkale Escort bayan bursa Escort Balıkesir Escort bayan aydın Antalya Escort bayan ankara escort Adana Escort Bağlar Escort Ankara bala Escort Kızılay Escort Bursa Altıparmak Escort Bursa nülifer Escort Batıkent Escort Eskişehir Sarıcakaya Escort Ankara demetevler Escort Mahmudiye Escort Escort ankara Adana Ceyhan Escort Adana Çukurova Escort Ankara Escort Akyurt Escort Altındağ Escort Ayaş Escort Ankara Bala Escort Batıkent Escort Beypazarı Escort Çankaya Escort Çayyolu Escort Cebeci Escort Çubuk Escort Demetevler Escort Eryaman Escort Etimesgut Escort İncek Escort Keçiören Escort Kızılay Escort Mamak Escort Polatlı Escort Pursaklar Escort Ankara Sincan Escort ankara escort bayan escort bayan bursa Eskişehir bayan Escort Malatya Escort Elazığ Escort van escort mersin escort adana escort aydın escort antalya escort Görükle escort